domasno cokolado

Чоколадни табли со суво овошје и јаткасти плодови

Излозите на познатите продавници за благо вообичаено се украсени со најразлични слатки, меѓу кои и парчиња од чоколадни табли со суво овошје и јаткасти плодови како бадеми, лешници, ореви или ф`стаци.

Не знам за Вас, но јас секогаш паѓам во искушение да си купам по некое парче чоколадо. Кога немам прилика да купам, тогаш ги земам потребните состојки и сам ја создавам магијата во својата кујна. Бидејќи претпочитам темно чоколадо за овој рецепт користам квалитетно црно чоколадо со минимум 75% какао делови.  

Убавината на овие чоколадни табли кои подоцна ќе ги искршите на неправилни парчиња е во тоа што можете да користите најразлично суво овошје и јаткасти плодови со кои што ќе го облагородите нивниот вкус.

Овој десерт одлично одговара со шолја кафе или чај.

domasno cokolado

Чоколадни табли со суво овошје и јаткасти плодови

Убавинатана овие чоколадни табли кои подоцна ќе ги искршите на неправилни парчиња е вотоа што можете да користите најразлично суво овошје и јаткасти плодови со коишто ќе го облагородите нивниот вкус.
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 200 г квалитетно црно чоколадо со минимум 75% какао делови
  • 2-3 лажици суво грозје
  • 2-3 лажици сува брусница
  • 1-2 лажици сушен ананас
  • 1-2 лажици сува папаја
  • 5 лажици сечкани бадеми
  • 1 лажица кокос

Instructions
 

  • Најпрво растопете го чоколадото во микробранова печка или во сад на пареа. Распределете го со помош на шпатула врз хартија за печење и врз него наредете ги сувото овошје и јаткастите плодови. Може да користите комбинација од тоа што имате дома – сечкани урми, смокви, суви кајсии, ореви, лешници…Оставете да се стегне и искршете на неправилни парчиња.

Leave a Reply