Chocolate mousse / Чоколаден мус

 

Ingredients:
3 eggs
2 tbs sugar
150 gr. dark chocolate
zest of 1 lemon
1 tbs butter

In large bowl beat in sugar and egg whites and set aside.
In another bowl melt the chocolate and add 3 egg yolks, butter and zest of 1 lemon.
Add and stir in the chocolate mixture into the egg-white mixture and stir gently. Pour the mousse in cups and let it cool for 3-4 hours in refrigerator.
Garnish with raspberries or any other kind of fruit.
Bon appetite !

Потребно :
3 јајца
2 лажици шеќер
150 гр. темна чоколада
кора од 1 лимон
1 лажица путер

Во сад изматете ги белките и шеќерот и оставете ги на страна.
Во сад на пареа растопете ја чоколадата и во неа додадете ги трите жолчки, путерот и кората од 1 лимон.
Смесата со чоколадата постепено вмешувајте ја во смесата со белките. Претурете во чаши и оставете ги да се стегнат во фрижидер минимум 3-4 часа.
Декорирајте со малини или било кое друго овошје.
Добар апетит.

DSC09065bf

Leave a Reply